Juzko.pl

Informujemy na bieżąco

Antypoślizgowe i twarde

Antypoślizgowe i twarde

Niemal standardem jest, że na podłodze w kuchni pojawiają się u nas płytki kuchenne. Uznajemy je za najlepsze rozwiązanie i już. Sęk w tym, że płytki mogą być bardzo różne i nawet jeśli teoretycznie są to płytki kuchenne, mogą nie nadawać się akurat na podłogę w kuchni. Co się konkretnie nadaje na podłogę w kuchni?

Najważniejsze właściwości

Odpowiednie płytki kuchenne do położenia na podłodze powinny mieć przynajmniej dwie cechy. Pierwsza z nich to odporność n ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Powinniśmy mieć tutaj do czynienia co najmniej z płytkami trzeciej klasy odporności. Po kuchni chodzi się bowiem dużo, często się ona brudzi, a do tego może dochodzić do małych wypadków. Warto mieć na uwadze także to, że w kuchni bywa wilgotno nawet jeśli niczego nie porozlewamy. Dlatego płytki do kuchni powinny być antypoślizgowe. Nie muszą to być typowe płytki antypoślizgowe z chropowatą powierzchnią, ale powinny przynajmniej posiadać powlokę, która pod wpływem wody nie zmieni się w totalne lodowisko.